Fidget spinners: Το παιχνίδι που ξεπουλάει και έχει ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους! (εικόνες)

Fidget spinners: Το παιχνίδι που ξεπουλάει και έχει ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους! (εικόνες)

Κοστίζουν λιγότερο από 10 ευρώ το ένα αλλά ειδικοί του χώρου της παιχνιδοβιομηχανίας μιλούν για μια «τρέλα» χωρίς προηγούμενο, με τζίρο που αναμένεται να αγγίξει το μισό δισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο! Τα fidget spinners, η νέα μόδα στο χώρο του παιχνιδιού, έχει αρχίσει να εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς σε όλο τον κόσμο και, όπως ήταν άλλωστε και αναμενόμενο, έφτασε και στην Ελλάδα.

«Κακός χαμός…» λέει στο ethnos.gr περιπτεράς από την περιοχή των Μελισσίων, σχολιάζοντας το πόσο γρήγορα αγοράζονται τα fidget spinners στη χώρα μας.

Fidget spinners: Το παιχνίδι που ξεπουλάει και έχει ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους! (εικόνες)

Τι είναι αυτό το νέο, μαγικό παιχνίδι; Με την πρώτη ματιά, τίποτα το εντυπωσιακό. Τρία κομμάτια πλαστικό συνδεδεμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζουν έλικα ελικοπτέρου ή σκάφους. Ο ιδιοκτήτης του παιχνιδιού το κρατάει ανάμεσα στα δάχτυλά του, δίνει μια μικρή ώθηση στις ακτίνες και το παρακολουθεί να στροβιλίζεται με χάρη. Και τα fidget spinners είναι παντού. Στα σπίτια, στα σχολεία και στις παιδικές χαρές.

Τα παιδιά και οι έφηβοι, όμως, δεν είναι οι μόνοι… θαυμαστές τους!
Η εν λόγω «μόδα» έχει μαγέψει και τον ενήλικο πληθυσμό, που χρησιμοποιεί αυτή τη… σβούρα νέας γενιάς για να καταπολεμήσει το άγχος και το στρες.

Το εντυπωσιακό του παγκόσμιου αυτού trend είναι ότι δεν ξεκίνησε από τις «παραδοσιακές» παιχνιδοβιομηχανίες αλλά από μεμονωμένους κατασκευαστές που αξιοποίησαν τη δύναμη του Amazon, του Youtube αλλά και των κοινωνικών δικτύων για να το διαδώσουν ταχύτατα. Τώρα, στο «παιχνίδι» μπαίνουν και οι μεγάλες παιχνιδοβιομηχανίες, που ετοιμάζονται να πλημμυρίσουν την αγορά με fidget spinners σούπερ ηρώων ή άλλων αγαπημένων «φίλων» των παιδιών.

Εικάζεται ότι μέχρι τον Μάιο έφτασαν σε μικρά καταστήματα ανά τις ΗΠΑ περίπου 200 εκατομμύρια fidget spinners – τα οποία έγιναν ανάρπαστα. Παρότι η μόδα αυτή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια ο τζίρος της, η Μπρέιερ εξηγεί ότι αν η ζήτηση διατηρηθεί τον Μάιο και τον Ιούνιο τότε οι συνολικές πωλήσεις στις ΗΠΑ θα ξεπεράσουν τα 130 με 150 εκατομμύρια. «Και αυτή είναι μια μάλλον συντηρητική πρόβλεψη.

Θεραπευτικό εργαλείο;
 «Λίγο καιρό αργότερα, άρχισαν να εμφανίζονται ανεκδοτικά σχόλια για το πόσο βοήθησαν παιδιά με προβλήματα τα παιχνίδια αυτά. Η Κατ Μπόουεν, μητέρα 9χρονου παιδιού με αυτισμό και συνεργάτιδα της ιστοσελίδα Romper.com, έγραψε ότι ο γιος της από τότε που απέκτησε το παιχνίδι συγκεντρώνεται καλύτερα. Οι ασκήσεις μαθηματικών, που συνήθως του έπαιρναν πάνω από μια ώρα να ολοκληρώσει, ολοκληρώνονται πλέον σε 40 λεπτά» γράφει το περιοδικό, συμπληρώνοντας ότι ακόμη και αν ισχύει αυτό στο συγκεκριμένο παιδί αυτό δεν σημαίνει ότι το παιχνίδι είναι θεραπευτικό εργαλείο.

Fidget spinners: Το παιχνίδι που ξεπουλάει και έχει ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους! (εικόνες)

Η ιστορία επιτυχίας του Ράιαν Γουίβερ
Όταν ο Ράιαν Γουίβερ απολύθηκε από πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου στην Αλάσκα προσευχήθηκε, όπως είπε ο  ίδιος, να του έρθει μια ιδέα και να καταφέρει να αποπληρώσει τα φοιτητικά του δάνεια που έφταναν τις 160.000 δολάρια.

Ο 26χρονος άκουσε για τα fidget spinners από τη σύζυγό του, δασκάλα ειδικής αγωγής. Εκείνη του ζήτησε να της αγοράσει μερικά για να τα δοκιμάσει στην τάξη. Βλέποντας ότι τα «ελικοπτεράκια» αυτά εμφανίζονταν σε δεκάδες βίντεο στο YouΤube, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του πουλώντας τα παιχνίδια αυτά στο Amazon. Tώρα, όπως δήλωσε ο ίδιος στους Financial Times, πουλάει από 500 έως 1.000 spinners την ημέρα για 17,95 δολάρια το ένα. «Μόλις δημιούργησα το στοκ άρχισαν να φεύγουν σαν τρελά. Έχω αποπληρώσει όλα μου τα χρέη» δήλωσε ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η μόδα αυτή έχει «ταρακουνήσει» την παραδοσιακή βιομηχανία παιχνιδιών.

Πηγή: ethnos.gr