Τυροκουλούρι Θεσσαλίας!

Τυροκουλούρι Θεσσαλίας!

“Απαγορεύεται να φτιάξεις τυροκουλούρι με έτοιμο φύλλο” μας έλεγε η κυρία Βάσω. “Πρώτα θα μάθετε να ανοίγετε φύλλο και μετά θα τολμήσετε να φτιάξετε το τυροκουλούρι που φτιάχναμε στη Λάρισα”.

Ωστόσο, εμείς οι βιαστικές θαδοκιμάσουμε να φτιάξουμε το τυροκουλούρι με έτοιμο χωριάτικο φύλλο. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, κρατσανιστό, μυρωδάτο και η προετοιμασία πολύ διασκεδαστική. Χρειάζεσαι εκτός από το φύλλο, φέτα και λάδι. Τίποτα άλλο.

Υλικά:
4 στρογγυλά χωριάτικα φύλλα  για πίτες

600 γραμ. φέτα

2 φλιτζάνια περίπου λάδι

Εκτέλεση

Λαδώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί. Με το πιρούνι κάνουμε τρίμματα τη φέτα. Στον πάγκο εργασίας στρώνουμε ένα φύλλο και αφού το ανοίξουμε με τα χέρια ή με πλάστη  ώστε να λεπτύνει όσο το δυνατόν περισσότερο, το λαδώνουμε με ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε με περίπου 200 γραμμάρια από το τρίμμα της φέτας. Απλώνουμε από πάνω το δεύτερο φύλλο, το λαδώνουμε και πασπαλίζουμε με άλλα 200 γραμμάρια φέτα.

Τυροκουλούρι Θεσσαλίας!

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το τρίτο φύλλο, όμως εδώ απλώνουμε 120 γραμμάρια από το τρίμμα, ώστε να μας μείνει λίγο στο τέλος για να πασπαλίσουμε την πίτα, όταν θα την έχουμε απλώσει.

Αφού απλώσουμε και το τέταρτο φύλλο, ανασηκώνουμε από το κέντρο και τα τέσσερα φύλλα μαζί, στρίβοντάς τα συγχρόνως σαν να τα στύβουμε, όπως θα κάναμε με μια βρεγμένη πετσέτα. Αφού τα στρίψουμε καλά τα βάζουμε στο κέντρο του ταψιού και με τις μπουνιές απλώνουμε το ζυμάρι να καλύψει ομοιόμορφα και ισόπαχα το ταψί.

Πασπαλίζουμε από πάνω με την υπόλοιπη φέτα, ραντίζουμε με λάδι, χαράζουμε με ένα μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C. Όταν ροδίσει η πίτα -μετά από τρία τέταρτα περίπου- την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε για ένα επιπλέον τέταρτο στο φούρνο, να στεγνώσει καλά – καλά.

Πηγή: Tasty-Day.gr