Καρκίνος ωοθηκών. Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια που πρέπει όλοι να γνωρίζουν

Καρκίνος ωοθηκών. Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια που πρέπει όλοι να γνωρίζουν

Tα αρχικά σημάδια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ίσως έχετε ακούσει ότι ο καρκίνος των ωοθηκών αποκαλείται και σιωπηλός δολοφόνος, καθώς δεν έχει προφανή συμπτώματα, όπως για παράδειγμα ο καρκίνος του μαστού ή του δέρματος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει συμπτώματα, αλλά ότι τα συμπτώματα δεν είναι ειδικά. Είναι δηλαδή συμπτώματα που συνδέονται και με άλλες παθήσεις ή καταστάσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά η ασθένεια διαγιγνώσκεται όταν είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο, καθιστώντας πιο δύσκολη την αντιμετώπισή της.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο καρκίνος των ωοθηκών είναι η πέμπτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, ενώ προκαλεί περισσότερους θανάτους από οποιοδήποτε άλλο καρκίνο του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Είναι κατά συνέπεια πολύ σημαντικό, οι γυναίκες να γνωρίζουν τα πρώιμα σημάδια, προκειμένου να κινητοποιηθούν για τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου.

Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:

– Πόνο στην περιοχή της κοιλιάς

– Ναυτία

– Αίσθημα πληρότητας νωρίτερα από το φυσιολογικό

– Αδυναμία πρόσληψης κανονικής ποσότητας φαγητού

– Φούσκωμα

– Συχνοουρία

– Δυσκοιλιότητα

– Αλλαγές στην έμμηνο ρήση

– Πόνο στο σεξ

– Καούρες

Τα παραπάνω συμπτώματα αφορούν μία σειρά ασθενειών, η συχνότητα όμως με την οποία εκδηλώνονται είναι σημαντική για τη διάγνωση της νόσου. Αν για παράδειγμα νιώσετε πόνο στην πυελική χώρα μία φορά και δεν επανεμφανιστεί, μπορεί να οφείλεται σε κάποια κύστη στις ωοθήκες. Αν όμως αισθάνεστε πόνο πάνω από 12 φορές το μήνα και τα συμπτώματα ξεκίνησαν πριν από λίγους μήνες, είναι απαραίτητο να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Εάν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα επιμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων, επίσης πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Ο καρκίνος των ωοθηκών προσβάλλει συνήθως γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Τα παραπάνω συμπτώματα είναι πιθανό να οφείλονται σε κάποια άλλη αιτία, σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να συμβουλευτείτε ειδικό για να αποκλειστεί η πιθανότητα καρκίνου.

Πηγή: womantoc.gr