Υγεία: Το κρεμμύδι ως «γιατροσόφι της γιαγιάς»!

Υγεία: Το κρεμμύδι ως «γιατροσόφι της γιαγιάς»!

Διαβάστε πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κρεμμύδι ως φάρμακο στο σπίτι, ποιες είναι οι ιδιότητές του και γιατί εκπονείται ολόκληρη διδακτορική διατριβή στη χώρα μας για το κρεμμύδι

Τις παραδοσιακές χρήσεις του κρεμμυδιού ως… φαρμάκου για τα κρυολογήματα, τον βήχα και τις μολύνσεις, διερευνά διδακτορική διατριβή που επικεντρώνεται στη λαϊκή ιατρική, στην περιφέρεια του νομού Δράμας.

Γιατροσόφια με κρεμμύδια που προέκυψαν από προσωπικές συνεντεύξεις ηλικιωμένων κατοίκων του νομού, καταγράφονται στη διατριβή, όπως το αντιπυρετικό με κομμένες φέτες κρεμμυδιού, τοποθετημένες στο κάτω μέρος του πέλματος και δεμένες με διάφανη μεμβράνη για όλη τη διάρκεια της νύχτας!

Αντιφλεγμονώδη δράση στα δάχτυλα μπορεί να έχει επίσης ένα μικρό καθαρισμένο κρεμμύδι, ελαφρώς ζεσταμένο και τοποθετημένο στο δάχτυλο ώστε να καλύπτει και το επωνύχιο, ενώ σε χτυπήματα συνιστάται πάνω στην πληγή, ένα έμπλαστρο με χτυπημένο κρεμμύδι και χοντρό θαλασσινό αλάτι!

Διδακτορική διατριβή για το κρεμμύδι
Μέρος της εργασίας “Εθνοφαρμακολογικές χρήσεις του κρεμμυδιού (Allium cepa) στη λαϊκή ιατρική στην περιφέρεια του νομού Δράμας” παρουσίασε στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες στα Χανιά, η υποψήφια διδάκτωρ Φαρμακογνωσίας, Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας, Τομέας Φαρμακολογίας-Φαρμακογνωσίας, Τμήμα Φαρμακευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ. Στυλιανή Τσιότσιου-Παπαεμμανουήλ.

Το κρεμμύδι ως χρήσιμο «γιατροσόφι» στην φαρμακευτική
Όπως αναφέρεται στη διατριβή, “τα “γιατροσόφια” ως πληροφορία είναι ανυπολόγιστα σημαντική για την φαρμακευτική, καθώς αποτελούν την “αρχή του νήματος”, δηλαδή οι εφαρμογές τους ως σπιτικά φάρμακα ήταν ή είναι, η βάση για φάρμακα για τη θεραπεία ασθενειών ανθρώπων και ζώων ακόμη και σήμερα”.

“Με τη μελέτη τους”, προσθέτει η κ. Τσιότσιου, “μπορούμε να εξάγουμε σημαντικά επιστημονικά συμπεράσματα και να ανακαλύψουμε, ενδεχομένως, νέες δραστικές ουσίες για τη θεραπεία ασήμαντων και σημαντικών ασθενειών των ανθρώπων αλλά και των ζώων”.

Ποιες είναι οι ιδιότητες του κρεμμυδιού
“Το κρεμμύδι ως φάρμακο”, λέει η κ. Τσιότσιου, “όπως παρουσιάστηκε στο 15o Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, δεν αποτελεί κάτι καινούριο και άγνωστο”.

Το κρεμμύδι, λόγω των ουσιών του, έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, διουρητικές, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, επουλωτικές και άλλες δράσεις. Πιο γνωστές και επιβεβαιωμένες ιδιότητες είναι οι αντιμικροβιακές που οφείλονται πιθανώς στα φαινολικά και τα φλαβονοειδή που περιέχει σε μεγάλο ποσοστό καθώς και οι επουλωτικές δράσεις, ειδικότερα σε πληγές σε συνδυασμό με αντιμικροβιακές δράσεις.

Βέβαια, στη μελέτη υπογραμμίζεται ότι ναι μεν η δοκιμή του κρεμμυδιού ως φαρμάκου μπορεί να θεωρηθεί ακίνδυνη για την υγεία του ατόμου αλλά σε καμία περίπτωση δεν συστήνεται η όποια φαρμακευτική χρήση του, χωρίς συμβουλή γιατρού.

“Σαφώς και δεν συστήνουμε να χρησιμοποιεί κανείς σπιτικά “γιατρικά” αντί της επίσημης και ορθής αγωγής που θα του συνταγογραφήσει ο γιατρός του. Ούτε ισχυριζόμαστε να δοκιμάζεται κατά το δοκούν η αντικατάσταση της ορθής φαρμακευτικής αγωγής με χειροποίητα φάρμακα. Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε, είναι να αποδείξουμε πειραματικά τις δράσεις που έχουν οι ουσίες που βρίσκονται στα φάρμακα φυτικής, ζωικής και ορυκτής προελεύσεως, παρέχοντας καινούρια γνώση στη βιομηχανία φαρμάκου, με σκοπό στο μέλλον να προστεθούν ακόμη περισσότερα προϊόντα εθνοφαρμακολογίας στη γραμμή παραγωγής της και με την καθοδήγηση γιατρού και τη συνταγογράφηση ορισμένης δόσης να γίνεται θεραπεία, μεσω ενός προϊόντος πιο φυσικού, πιο αναγνωρίσιμου από το σώμα και ενδεχομένως πιο ακίνδυνου για υπολειμματική δράση, λόγω της φυσικής του προελεύσεως” καταλήγει η κ. Τσιότσιου.

Πηγή:protothema.gr