Υγεία: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση για τις άφθες στο στόμα

Υγεία: Αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση για τις άφθες στο στόμα

Οι άφθες στο στόμα  είναι πολύ ενοχλητικές και αντιαισθητικές, ενώ χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες:

Απλές άφθες στο στόμα: Είναι ο τύπος που μπορεί να εμφανιστεί τρεις ή τέσσερις φορές το χρόνο και διαρκεί έως και μία εβδομάδα. Συνήθως συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας 10 έως 20 χρόνων.

Περίπλοκες άφθες στο στόμα: Αυτές είναι λιγότερο συχνές και συμβαίνουν πιο συχνά σε ανθρώπους που τις είχαν και στο παρελθόν.

Τι προκαλεί τις άφθες στο στόμα;

Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη. Το αυξημένο στρες ή/και κάποια βλάβη ιστού στο στόμα πιστεύεται ότι είναι η αιτία στις περισσότερες περιπτώσεις. Ορισμένα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των εσπεριδοειδών και των ιδιαίτερα όξινων φρούτων και λαχανικών (όπως τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, ο ανανάς, τα μήλα, τα σύκα, οι ντομάτες και οι φράουλες) μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον πόνο αν έχετε άφτρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούνται και από κάποια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος ή προβλήματα διατροφής (όπως έλλειψη βιταμίνης Β-12, ψευδάργυρου, φολικού οξέος, ή σιδήρου).

Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι άφθες στο στόμα;
Επώδυνη πληγή, ή πληγές στο στόμα σας: στη γλώσσα, στο πίσω μέρος του ουρανίσκου ή στην εσωτερική πλευρά από τα μάγουλα και τα χείλη σας.

Ένα μυρμήγκιασμα ή αίσθημα καύσου, λίγο πριν εμφανιστούν οι άφτρες

Έλκη στο στόμα σας που είναι στρογγυλά, λευκά ή γκρι, με ένα κόκκινο άκρο ή κοκκινωπή περίμετρο
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι άφτρες ενδέχεται επίσης να συνοδεύονται από πυρετό, σωματική νωθρότητα και πρησμένους λεμφαδένες.

Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση για τις άφθες στο στόμα;
Ο πόνος από τις άφτρες μειώνεται σταδιακά μέσα σε λίγες μέρες και οι πληγές επουλώνονται συνήθως χωρίς θεραπεία σε περίπου 1-2 εβδομάδες. Οι άφθες που θεραπεύονται με οδοντικά λέιζερ εμφανίζουν σχεδόν πλήρη ανακούφιση από τα συμπτώματα αμέσως.

Επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας, αν έχετε ασυνήθιστα μεγάλες πληγές από άφτρες, αν εξαπλώνονται, αν διαρκούν 3 εβδομάδες ή και περισσότερο, αν έχετε αφόρητους πόνους παρά αποφυγή ερεθιστικών τροφών και την λήψη αναλγητικών φαρμάκων, αν  ανεβάσετε υψηλό πυρετό μόλις εμφανιστούν οι άφτρες.

Πηγή: iatropedia.gr