7 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να πάτε το παιδί στον οφθαλμίατρο

7 σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να πάτε το παιδί στον οφθαλμίατρο

Τα ραντεβού μας στον παιδίατρο είναι δεδομένα και προκαθορισμένα για να είμαστε σίγουροι ότι το παιδί δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Δεν ισχύει το ίδιο, όμως το ίδιο και για τον παιδοφθαλμίατρο, ενδεχομένως γιατί θεωρούμε πως αν το παιδί δεν βλέπει καλά, θα μας το πει. Όμως, επειδή μπορεί να μην μας… εκμυστηρευτεί ότι δυσκολεύεται είτε λόγω ηλικίας είτε γιατί δεν το θεωρεί σημαντικό, καλό θα είναι να πάρουμε τα μέτρα μας και να μην αγνοήσουμε τα μικρά σημάδια που δείχνουν ότι η όρασή του δεν είναι τέλεια.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται προληπτικός έλεγχος;

Επειδή ο προληπτικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός, ο γονείς δεν θα πρέπει να τον παραλείψουν. Όπως αναφέρει και ο παιδοοφθαλμίταρος Αντώνης Χριστοφόρου σε άρθρο στο paidiatros.com, ο πρώτος έλεγχος γίνεται έτσι κι αλλιώς απ’ τον παιδίατρο με τη γέννηση του παιδιού.

Η δεύτερη οφθαλμολογική εξέταση είναι καλό να γίνει έπειτα από 6 έως 12 μήνες ενώ η επόμενη σχετικά… αργεί αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να γίνει όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία των 3-3 ½ ετών. Στα πέμπτα γενέθλιά του, καλό θα είναι να ξαναπάτε στον παιδοφθαλμίατρο ενώ από τη στιγμή που θα ξεκινήσει το σχολείο, ο οφθαλμολογικός έλεγχος συνίσταται να γίνεται μία φορά τον χρόνο.

Μια καλή συμβουλή είναι να συνδυάσετε τα γενέθλιά του με το ραντεβού στο γιατρό (όχι την ίδια μέρα φυσικά) για να το θυμάστε. Το πιθανότερο είναι ότι το παιδί δεν θα προβάλλει αντιστάσεις- εξάλλου, η εξέταση δεν είναι τρομακτική και μοιάζει αρκετά με παιχνίδι.

Ποια καθημερινά σημάδια δεν πρέπει να αγνοήσετε

Έχει αλλάξει ο τρόπος που το παιδί διαβάζει
Μπορεί να μην σας το πει από μόνο του -συχνά τα παιδιά δεν δίνουν σημασία σε τέτοιου είδους θέματα- όμως θα καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά, αν παρατηρήσετε ότι έχει αλλάξει ο τρόπος που διαβάζει. Το να κουράζεται πολύ εύκολα όταν διαβάζει ένα σχολικό ή λογοτεχνικό βιβλίο όπως και το ν’ αποφεύγει δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την ανάγνωση, είναι ενδείξεις ότι πιθανώς αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με την όρασή του- γι’ αυτό, ας μην τα «ρίχνουμε» όλα στην απροθυμία του να κάνει τα μαθήματα του σχολείου! Το ίδιο ισχύει και αν παρατηρήσετε ότι άλλαξε ο τρόπος που κρατάει το βιβλίο. Αν το φέρνει πολύ κοντά στα μάτια του, για παράδειγμα, θα πρέπει να ψάξετε τι φταίει με τη βοήθεια ενός ειδικού.

Ανοιγοκλείνει συχνά τα βλέφαρά του
Ενδεχομένως, πολλοί γονείς να προσπερνούν αυτό το σύμπτωμα γιατί το θεωρούν λιγότερο σημαντικό. Όμως, το να ανοιγοκλείνει το παιδί τα μάτια του περισσότερο από το κανονικό μπορεί να σημαίνει ότι ταλαιπωρείται από βλεφαρίτιδα, η οποία μάλιστα μπορεί ν’ αρχίσει σε μικρή ηλικία και να συνεχιστεί σαν χρόνια κατάσταση, ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται η ξηροφθαλμία ή κάποιου είδους αλλεργία.

Έχει κόκκινα μάτια
Όταν το άσπρο τμήμα του ματιού, παίρνει ένα ροζ ή κόκκινο χρώμα, πιθανώς οφείλεται στην επιπεφυκίτιδα που ταλαιπωρεί πολλά παιδιά, αφού εξαπλώνεται όπως το κοινό κρυολόγημα και έτσι είναι πολύ εύκολο να μεταφερθεί από παιδί σε παιδί στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό. Για την αντιμετώπισή της, τις περισσότερες φορές αρκούν τα κολλύρια ενώ τα συμπτώματά της συνήθως δεν επιμένουν πάνω από 4 μέρες.

Μπορεί να θέλετε να ανακουφίσετε το παιδί με κάποιο γιατρικό ή μυστικό που σας έλεγε η μαμά ή η γιαγιά σας, όμως θα πρέπει να το αποφύγετε. Καλό θα είναι να απευθυνθείτε αμέσως στον γιατρό και να μην πάρετε αμφίβολες πρωτοβουλίες που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Ή μάτια που «φεύγουν»
Αν τα μάτια του παιδιού δεν είναι ευθυγραμμισμένα και κοιτούν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, ο στραβισμός είναι πιθανή αιτία του προβλήματος. Ειδικά σε αυτή την περίπτωση, δεν θα πρέπει να αναβάλλετε το ραντεβού στον οφθαλμίατρο αφού σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ειδικά μέχρι την ηλικία των 2 ετών, είτε με γυαλιά είτε με χειρουργική επέμβαση.

Η αμβλυωπία, κατά την οποία το ένα από τα δύο μάτια δεν έχει καλή όραση, είναι εξίσου σημαντικό να αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Σε αυτή την περίπτωση, στόχος του γιατρού είναι να δυναμώσει το λεγόμενο «τεμπέλικο» μάτι ώστε να βλέπει φυσιολογικά. Η έγκαιρη διάγνωση της είναι εξίσου σημαντική αφού όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας θα έχει η θεραπεία.

Πλησιάζει πολύ κοντά στην τηλεόραση
Το κόλπο της τηλεόρασης είναι ίσως ο πιο εύκολος τρόπος να καταλάβετε αν έχει χειροτερέψει η όραση του παιδιού. Αν λοιπόν παρατηρήσετε ότι το μικρό σας πηγαίνει όλο και πιο κοντά στην οθόνη για να δει τα αγαπημένα του προγράμματα, τότε μάλλον θα πρέπει να προβληματιστείτε. Το ίδιο ισχύει για τον υπολογιστή και το τάμπλετ, των οποίων η χρήση θα πρέπει να είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένη.

Έχει αρχίσει να κάνει περίεργες κινήσεις
Εφόσον το πρόβλημα δεν είναι εμφανές, όπως στις προηγούμενες περιπτώσεις, κάποιες περίεργες κινήσεις του παιδιού θα πρέπει να σας υποψιάσουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί για παράδειγμα το παιδί να γέρνει το κεφάλι του, να καλύπτει το ένα του μάτι ή να ζαρώνει το μέτωπό του για να δει καλύτερα. Μπορεί επίσης να τρίβει τα μάτια του, κάτι που δείχνει ότι πιθανώς ταλαιπωρείται από κάποιον ερεθισμό. Αν παρατηρήσετε κάποια ή κάποιες απ’ αυτές τις αλλαγές, ρωτήστε το αν βλέπει χειρότερα από πριν, αν δυσκολεύεται να διακρίνει αντικείμενα ή χρώματα ή αν βλέπει θολά. Να θυμάστε ότι το ίδιο το παιδί μπορεί να μην ξέρει να εκφράσει τη δυσκολία του λόγω ηλικίας.

Ή παραπονιέται συχνά για πονοκεφάλους και ζαλάδες
Οι πονοκέφαλοι ή οι ζαλάδες είναι πιθανό να συνδέονται με κάποιο πρόβλημα στην όραση- ακόμα κι αν το παιδί δεν έχει δείξει κάποιο άλλο σχετικό σύμπτωμα. Έτσι κι αλλιώς, δεν χάνετε τίποτα να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρο, ακόμα και για να αποκλείσετε αυτό το ενδεχόμενο.

Πηγή: mama365.gr