Αυτός ο ξηρός καρπός καταπολεμά αποτελεσματικά την χοληστερίνη!

Αυτός ο ξηρός καρπός καταπολεμά αποτελεσματικά την χοληστερίνη!

Η έρευνα για την χοληστερίνη και τις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία μας δεν σταματά ποτέ, με τα επιστημονικά δεδομένα να ανανεώνονται συνεχώς και νέες οδηγίες να δίνονται σε όσους αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα υγείας.

Μια ομάδα επιστημόνων που συνεργάστηκαν, από την Βαρκελώνη και την Καλιφόρνια , έβαλαν στο μικροσκόπιο την κατανάλωση των καρυδιών και τον ρόλο που παίζουν στην εύρυθμη λειτουργία των αρτηριών. Τα αποτελέσματά της ήταν πράγματι πολύ ενθαρρυντικά!

Η μελέτη και τα ευρήματά της
Στην μελέτη συμμετείχαν 707 εθελοντές, ηλικίας άνω των 65 ετών, οι οποίοι πρόσθεσαν μια μικρή ποσότητα καρυδιών στο ημερήσιο διαιτολόγιό τους. Οι μετρήσεις απέδειξαν πως μέσα σε περίπου ένα χρόνο, παρουσίασαν μια σημαντική μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης/LDL. Υπενθυμίζουμε πως πρόκειται για εκείνη την χοληστερόλη που συγκεντρώνεται σταδιακά στα τοιχώματα των αρτηριών και προκαλεί στενώσεις και αποφράξεις, άκρως επικίνδυνες για πρόκληση ασθενειών όπως το εγκεφαλικό! Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας (Experimental Biology) για το 2016 που διεξήχθη στις 22-26 Απριλίου στον Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ.

Αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα είναι το γεγονός πώς τα καρύδια διαθέτουν τα πιο υψηλά επίπεδα Ω3 λιπαρών οξέων, σε σχέση με άλλους ξηρούς καρπούς .Αν και κάποιος μπορεί να τα «κατηγορήσει» ως θερμιδογόνα , ωστόσο τα πορίσματα της μελέτης έδειξαν πως οι εθελοντές δεν είχαν αυξήσει το βάρος τους κατά την διάρκεια της μελέτης.

Να σημειωθεί πως, αν και 100 γραμμάρια καρύδια έχουν περίπου 690 θερμίδες , μέσα σε αυτές υπάρχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα αλλά και η ουσία IPP που συμβάλλει ακόμα και στη μείωση του ενδεχομένου παρουσίασης καρκίνου του μαστού.

Αυτός ο ξηρός καρπός καταπολεμά αποτελεσματικά την χοληστερίνη!Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Εμίλιο Ρος, Διευθυντής της Κλινικής Λιπιδίων, Ενδοκρινολογίας & Διατροφής της Hospital Clínic της Βαρκελώνης δήλωσε πώς τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης δεν υποδεικνύον πως υπάρχει αύξηση του σωματικού βάρους, λόγω των πολλών θερμίδων που διαθέτουν τα καρύδια. Ειδικά για την ομάδα των ηλικιωμένων, η διατήρηση του βάρους σε συνδυασμό με την μείωση της χοληστερόλης, είναι ένας σταθεροποιητικός παράγοντας υγείας.

Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς οι ερευνητές που συμμετέχουν αποφάσισαν να διευρύνουν το πεδίο τους και να εξακριβώσουν εάν η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να αντιμετωπίσει και άλλες ασθένειες που χτυπούν τους ηλικιωμένους, όπως κάποια προβλήματα όρασης που οφείλονται στην πάροδο των ετών.
Πηγή: therapies.gr