Εξίσου βλαβερά με το κάπνισμα τα αρωματικά κεριά για τους πνεύμονες

Εξίσου βλαβερά με το κάπνισμα τα αρωματικά κεριά για τους πνεύμονες

Σίγουρα η μυρωδιά που βγάζει ένα αρωματικό κερί είναι ευχάριστη. Κάνει τον χώρο να μυρίζει ωραία και απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές από το τσιγάρο ή το μαγείρεμα. Είναι όμως τα αρωματικά κεριά κατάλληλα για να τα εισπνέουμε; Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως όχι.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του San Diego στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν τον χώρο όπου ζούσαν 300 οικογένειες με τουλάχιστον ένα παιδί κάτω των 14 ετών κι έναν καπνιστή.

Τοποθέτησαν ειδικούς μετρητές στο σπίτι που ανέλυαν τα διάφορα σωματίδια στον αέρα και μετρούσαν την ποιότητα του. Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση PLOS ONE, έδειξαν πως το τσιγάρο ήταν ο νούμερο ένα παράγοντας μόλυνσης του αέρα μέσα στο σπίτι. Βρήκαν όμως επίσης πως και τα αρωματικά κεριά είναι εξίσου επικίνδυνα.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας John Bellettiere, τα αρωματικά κεριά σε κλειστό χώρο είναι επικίνδυνα για τους πνεύμονες μας αφού περιέχουν χημικές ουσίες τις οποίες όταν εισπνεύσουμε μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα αντίστοιχα με το κάπνισμα.

Πηγή: healthview.gr