Κεράσια κατά της πίεσης, της αϋπνίας και όχι μόνο!

Κεράσια κατά της πίεσης, της αϋπνίας και όχι μόνο!

“Όπου ακούς πολλά κεράσια… κράτα μεγάλο καλάθι” γιατί αυτά τα τραγανά και ζουμερά καλοκαιρινά φρουτάκια, εκτός από υπέροχη γεύση και χρώμα, έχουν και πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Δες 10 ευεργετικές ιδιότητες τους, αλλά και 5 συνταγές με κερασάκια.

Ιστορία στα κόκκινα
Το κεράσι είναι ο καρπός της κερασιάς, ενός φυλλοβόλου δέντρου με πατρίδα τον Καύκασο. Από τα αρχαία χρόνια υπήρχε αβεβαιότητα για την καταγωγή του με τους Έλληνες να θεωρούν την Κερασούντα του Πόντου πατρίδα του κερασιού. Έτσι βγήκε, άλλωστε, και το όνομα. Ο Λούκουλος, Ρωμαίος στρατηγός γνωστός για τα πολυτελή γεύματα του τα έφερε στην Ιταλία το 72 π.Χ. όπου και τα μεταφύτεψε. Στην Αγγλία έφτασαν κατόπιν παραγγελίας του Ερρίκου Η’ αφού τα είχε δοκιμάσει στο Βέλγιο. Πλέον είναι διαδεδομένα σε όλον τον κόσμο, ενώ υπάρχουν πολλά είδη που ευδοκιμούν αναλόγως με την περιοχή.

Και από θρεπτικά συστατικά;
Τα βρίσκεις στην αγορά από τον Ιούνιο και πέρα από εξαιρετική γεύση προσφέρουν και πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη B, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό, ενώ κάθε κερασάκι έχει ελάχιστες θερμίδες.

Πώς σε ωφελούν

– Έχουν αντιοξειδωτική δράση.

– Καταπολεμούν τις φλεγμονές και προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού.

– Λειτουργούν ως καθαρτικά και ευνοούν την καλή λειτουργία του εντέρου.

– Συμβάλουν στη ρύθμιση της πίεσης.

– Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα.

– Μειώνουν την αϋπνία.

– Προστατεύουν τους μυς από τη φθορά και συμβάλλουν στην ταχεία αποκατάσταση μετά την άσκηση.

– Λειτουργούν ως χωνευτικά και διουρητικά.

– Είναι αποτελεσματικά για την ανακούφιση των ρευματικών πόνων.

– Μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την πνευματική κόπωση.

Νοστιμιά ως το κουκούτσι
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι από το κεράσι δεν πάει τίποτα χαμένο, μιας και μπορείς να καταναλώσεις ακόμη και τα κουκούτσια. Εντάξει, δεν τρώγονται ακριβώς αλλά με τα κουκούτσια από τα κεράσια μπορείς φτιάξεις λικέρ. Επιπλέον, αν έχεις όρεξη και χρόνο να αφαιρέσεις τον πυρήνα των κερασιών, η σάρκα τους γίνεται γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, σιρόπι, χυμός και αναψυκτικό. Με κερασάκια φτιάχνεις επίσης τάρτες και φρουτοσαλάτες, ενώ μπαίνουν με επιτυχία και σε πράσινες σαλάτες και αλμυρές συνταγές με πουλερικά και κρέας. Επίσης, διακοσμείς καλοκαιρινά γλυκά και τούρτες και μην ξεχνάς τα διάσημα κεράσια μαρασκίνο που βουτάνε σε πολλά ποτά και κοκτέιλ.

Πηγή: olivemagazine.gr