Δολοφονία Φαίης Μπλάχα: Καταπέλτης η ιατροδικαστής – «Ήταν σε άθλια κατάσταση!»

Δολοφονία Φαίης Μπλάχα: Καταπέλτης η ιατροδικαστής – «Ήταν σε άθλια κατάσταση!»

Την δραματική κατάσταση στην οποία βρισκόταν η 23χρονη Φαίη Μπλάχα στο νοσοκομείο περιέγραψε στην κατάθεση της ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας η ιατροδικαστής, Χριστίνα Σπηλιοπούλου, η οποία είχε εξετάσει την άτυχη κοπέλα ενώ νοσηλεύονταν σε καταστολή στην Κεντρική Κλινική και στη συνέχεια διενήργησε τη νεκροψία -νεκροτομή στη σορό του 23χρονου κοριτσιού.

Η ιατροδικαστής εμφανίστηκε πεπεισμένη στην κατάθεση της πως “το κεφάλι της νεαρής κοπέλας “φαίνονταν σαν είχε προσκρούσει σε κάποια επιφάνεια ενώ οι υπόλοιπες κακώσεις “μαρτυρούσαν” χτυπήματα από πάλη ενώ ξεκαθάρισε πως μόλις τρία 24ωρα μερά τον ξυλοδαρμό της από τον σύντροφο της Βαγγέλη Στεφανάκη (ο οποίος πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη), η κοπέλα βρισκόταν στα πρόθυρα του θανάτου καθώς “το στέλεχος του εγκεφάλου της ήταν εντελώς κατεστραμένο”.

Η ιατροδικαστής μάλιστα εμφανίστηκε στην κατάθεση της πεπεισμένη πως: «Η κοπέλα δεν είχε πέσει προς τον προφυλακτήρα ώστε να χτυπήσει. Η κοπέλα ήταν χτυπημένη στο πάνω μέρος του κεφαλιού της, στην βρεγματική χώρα και όχι στο πίσω μέρος, όπως θα συνέβαινε αν είχε χτυπήσει στον προφυλακτήρα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Βαγγέλης Στεφανάκης έχει υποστηρίξει ότι χαστούκισε μόνο την 23χρονη κοπέλα και ότι εκείνη στη συνέχεια γλίστρησε στον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου και χτύπησε.

Η κατάθεση της ιατροδικαστού προκαλεσε την αντίδραση του Μιχάλη Δημητρακόπουλου, συνηγόρου του κατηγορουμένου Βαγγέλη Στεφανάκη, ο οποίος αμφισβήτησε έντονα ενώπιον του δικαστηρίου τον παραπάνω κατάθεση της μάρτυρος. Ωστόσο, η κ. Σπηλιοπούλου επέμεινε στην άποψη της επαναλαμβάνοντας ότι το χτύπημα στο πάνω μέρος του κεφαλιού της Φαίης δεν μπορεί, κατά την κρίση της, να προήλθε από χτύπημα στον προφυλακτήρα.

Συγκεκριμένα, η κυρία Σπηλιοπούλου κατέθεσε πως “Ή κοπέλα ήταν σε βαθύ κώμα, χρειάζονταν να νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Στον “Ερυθρό Σταυρό” το επίπεδο συνειδητότητάς της ήταν σύμφωνα με την κλίμακα Γλασκώβης 6 στα 15. Η μαγνητική έδειξε διάχυτο αιμάτωμα στον εγκεφαλο, διάχυτο εγκεφαλικό οίδημα. Αυτά προέκυπταν από το φακελο της. Ήταν σε βαθιά καταστολή ώστε να μην έχει ο οργανισμός της ενεργειακές ανάγκες. Δεν ήταν αιμοδυναμικά σταθερή της είχαν χορηγήσει φάρμακο”.

Συνεχίζοντας την κατάθεσή της η ιατροδικαστής είπε:” Στη Κεντρική Κλινική διαπίστωσα κατ’ αρχάς, ότι η κοπέλα είχε εμφανή τραυματα. Είχε εκχυμώσεις και στο αριστερό πόδι είχε στο γόνατο μια εκδορά. Ήταν σαν να είχε σκύψει. Είχε και άλλες εκχυμώσεις….

Προέδρος: Από τι προήλθαν όλα αυτά;

Ιατροδικαστής: Εμοιαζε σαν έχει δεχθεί χτυπήματα ή να έχει χτυπηθεί σε κάποιες επιφάνειες….Αυτό όμως που με απασχολούσε ήταν μια κρίσιμη κάκωση…..

Πρόεδρος: Πως ήταν το πρόσωπο της;

 

Ιατροδικαστης: Είχε εκχύμωση στο αριστερό μάτι και εκχύμωση στο μέτωπο.Ήταν σαν το κεφάλι να έχει χτυπήσει σε μια επίπεδη επιφάνεια. Την είδα τέσσερις ημέρες μετά. Τα χείλια της ειχαν εκχυμώσεις από μέσα…

Όπως ανέφερε, στην Κεντρική Κλινική οι γιατροί κατάλαβαν ότι η κοπέλα είχε πέσει από το 6 στο 3 στην κλίμακα Γλασκώβης. “Στο σημείο αυτό στο μυαλό του γιατρού μπαίνει η ιδέα να ξεκινήσει ο εγκεφαλικός θάνατος” κατέθεσε η ίδια.

Πρόεδρος: Ο εγκεφαλικός θάνατος άρχισε όταν ήταν ακόμη στον “Ερυθρό Σταυρό”;

Ιατροδικαστής: Όταν έφυγε από τον “Ερυθρό Σταυρό είχε βαθμολογία 6 στην κλίμακα Γλασκώβης. Οι γιατροί της Κεντρικής Κλινικής μου είπαν ότι από το 6 είχε πάει στο 3. Σκεφθείτε ότι το 6 σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να μπει επειγόντως σε ΜΕΘ. Στη Κεντρική Κλινική η πιθανότητα επιβίωσης της κοπέλας ήταν μηδαμινή. Την είδα στις 9 Απριλίου. Από τότε ξέραμε ότι η κοπέλα θα πεθάνει εκτός και αν γίνονταν θαύμα.

Στη συνέχεια, η μάρτυρας αναφέρθηκε στη νεκροψία που διενήργησε στη σωρό του κοριτσιού. Αναφέρθηκε σε κάκωση που διαπίστωσε στη “βρεγματική χώρα” (στο πάνω μέρος του κεφαλιού) η οποία όπως είπε σημαίνει”πλήξη”.

“Δεν μπορούμε να υποθέσουμε το φανταστικό σενάριο ότι ένα άτομο πέφτει και χτυπαει στη βρεγματική χώρα.

Αυτό προήλθε από πλήξη από κάποιο μέσο και όχι από κάποια προσκρουση σε κάποια επιφάνεια” διευκρίνισε.

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του Βαγγ. Στεφανάκη, υπέβαλλε αίτημα ώστε να κλητευθούν στο δικαστήριο δυο γιατροί του δημόσιου νοσοκομείου διότι ο μεν πρώτος βεβαίωσε ότι η 23χρονη Φαίη βρίσκονταν στο επίπεδο 8 στην κλίμακα της Γλασκώβης, ο δε δευτερος ότι βρίσκεται στο επίπεδο 6.

Ακόμη ζήτησε να προσκομιστεί ο ιατρικός φάκελος της άτυχης κοπέλας για να διαπιστωθεί εάν η συνιστώμενη αγωγή πράγματι εφαρμόστηκε και σε ποια δοσολογία. Η εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να επιφυλαχθεί επί του αιτήματος.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 13 Ιουνίου.

Πηγή: newsit.gr

ΚΛΕΙΣΙΜΟ