Πώς να αναπληρώσει το παιδί το ασβέστιο αν δεν πίνει γάλα

Πώς να αναπληρώσει το παιδί το ασβέστιο αν δεν πίνει γάλα

Αν ανήκετε στην κατηγορία των γονιών που χρειάζεται τα κυνηγήσει τα παιδιά σ’ όλο το σπίτι για να πιούν μιάμιση γουλιά γάλα (κι αυτή με εμφανή αηδία), αυτό το κείμενο έχει γραφτεί για εσάς.

Τα παιδιά από ενός έως δέκα ετών χρειάζονται από 800 έως 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα. Από πού θα το πάρουν, όμως, αν αρνούνται πεισματικά να ακουμπήσουν το ποτήρι γάλα που τους προσφέρετε;

Γιατί χρειάζονται ασβέστιο τα παιδιά;
Οι απαιτήσεις του παιδικού οργανισμού για ασβέστιο είναι ιδιαίτερα υψηλές, αφού σε συνεργασία με το φώσφορο και το μαγνήσιο βοηθά στη δόμηση και τη θωράκιση των οστών, αλλά και την καλή λειτουργία της καρδιάς. Το ασβέστιο λειτουργεί προστατευτικά για το σμάλτο των δοντιών και είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την πρόληψη ασθενειών των οστών, όπως οστεοπόρωση, οστεομαλακία και ραχίτιδα.

Αν όχι γάλα, τότε τι;

Τυριά σε μπαστουνάκια
Όλα τα τυριά, αλλά περισσότερο τα κίτρινα είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. Προτιμήστε να σερβίρετε στο παιδί γραβιέρα, πού όπως γράφει η Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη, Διαιτολόγος –Διατροφολόγος, είναι πρωταθλητής στην συγκέντρωση του πολύτιμου μεταλλικού στοιχείου (100 γραμμάρια γραβιέρας περιέχουν 1.100 mg ασβέστιο!). Η παρμεζάνα και το τσένταρ είναι επίσης καλές επιλογές. Για να κάνετε το τυρί πιο ελκυστικό, μπορείτε να το δίνετε μαζί με κουλούρι Θεσσαλονίκης, κομμένο σε μπαστουνάκια.

Σπιτικό «milk-shake» με μπανάνα και λίγη βανίλια
Ξεγελάστε την απέχθειά του για το γάλα, «χτυπώντας» στο μπλέντερ μία μπανάνα, ένα παγωμένο ποτήρι γάλα, λίγη σκόνη βανίλιας για να προσθέσετε άρωμα και λίγο πάγο. Αν θέλετε το ρόφημα να γίνει πιο γλυκό, μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά του γλυκού μέλι. Για σίγουρα αποτελέσματα, προσφέρετε το γρήγορο και θρεπτικό ρόφημα παραλείποντας να πληροφορήσετε το παιδί για την παρουσία γάλατος.

Σαρδέλες ψητές ή στον φούρνο
Με μόλις 100 γραμμάρια σαρδέλες, ο οργανισμός του παιδιού θα προσλάβει 350 mg ασβεστίου. Μπορείτε να τις κάνετε ψητές ή στο φούρνο με λίγη ντομάτα, για να «σπάσει» η έντονη γεύση που ίσως ξενίσει το παιδί. Στα πλεονεκτήματα αυτής της πηγής ασβεστίου, σημειώστε ότι η σαρδέλα ανήκει στα οικονομικότερα ψάρια.

Kρέμα τυριού με κριτσίνια
Επικρατεί η άποψη ότι το ανθρώπινο γένος βασανίζεται από την κατάρα «Τίποτα υγιεινό δεν είναι νόστιμο » (και αντιστρόφως). Αντιθέτως, στην περίπτωσή του ασβεστίου, υπάρχουν λαχταριστές επιλογές, που υπόσχονται να ενθουσιάσουν το παιδί, προσφέροντάς του ταυτόχρονα το απαραίτητο για την ανάπτυξή του στοιχείο. Μια τέτοια νόστιμη και θρεπτική επιλογή είναι τα κριτσίνια από δημητριακά συνοδευμένα από κρέμα τυριού (περιέχουν 102 mg ασβεστίου ανά μερίδα), όπως οι Τυροβουτιές, που μπορείτε να βρείτε στα ράφια του γειτονικού σας super market! Όσο κι αν αντιπαθεί το γάλα και τα γαλακτοκομικά το παιδί, αυτό το σνακ θα το αγαπήσει. Στα πλεονεκτήματά του, δεν μπορούμε να παραλείψουμε την πρακτικότητα, τόσο της συσκευασίας, όσο και της «αγοραστής» λύσης, που μια στο τόσο επιτρέπεται να ξεκουράσει τη μαμά.

Σπανακοπιτάκια και άλλες λιχουδιές με σπανάκι
Ένα μόλις φλιτζάνι σπανάκι περιέχει τόσο ασβέστιο όσο μισό κεσεδάκι απλού γιαουρτιού. Οι πιθανότητες το παιδί σας να συμπαθεί το σπανάκι περισσότερο από το γάλα είναι μάλλον ελάχιστες, επομένως αντί για σπανακόρυζο ή σαλάτα με σπανάκι, μπορείτε να το «καμουφλάρετε» σε σπανακοπιτάκια, ζυμαρικά βίδες με σπανάκι, μπέικον και παρμεζάνα ή σε κανελόνια, κρέπες και σουφλέ. Μπορείτε να δείτε σε προηγούμενο άρθρο μας μερικές kid friendly συνταγές με σπανάκι.

Αν υπάρχουν έξυπνες ιδέες και κέφι, δεν υπάρχουν αδιέξοδα! Γι’ αυτό, μην αγχώνεστε αν το παιδί σας είναι ορκισμένος εχθρός του γάλακτος. Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν… ασβέστιο.

Πηγή: mama365.gr