Αυτό το βότανο θα σας θωρακίσει από τη γρίπη!

Αυτό το βότανο θα σας θωρακίσει από τη γρίπη!

Χρησιμοποιείται- κυρίως -για την τόνωση του ανοσοποιητικού και του λεμφικού συστήματος, για την καταπολέμηση φλεγμονών και μολύνσεων (ουρολοιμώξεις), κολικών και δερματικών παθήσεων (ψωρίαση, έρπης, έλκος, πληγές, εγκαύματα, ακμή). Μιλάμε φυσικά για την εχινάκεια! Το βότανο που αποτελεί την πρώτη επιλογή από το φαρμακείο της φύσης για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης αλλά και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πρόκειται για ιθαγενές φυτό της Bόρειας Aμερικής και ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα των Iνδιάνων. Oι τελευταίοι το χρησιμοποιούσαν αιώνες πριν το ανακαλύψουν οι Eυρωπαίοι για να θεραπεύουν από μολύνσεις μέχρι δαγκώματα φιδιών.

Το άνθος της εχινάκειας μοιάζει με μεγάλη μαργαρίτα και συνήθως τα φύλλα της είναι ροζ ή μοβ, ενώ περιέχει πολυσακχαρίτες, φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια, αλκαμίδια και καφεϊκό οξύ. Επί της ουσίας η εχινάκεια έχει αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και διεγερτικές ιδιότητες.

Μπορείτε να το βρείτε είτε φρέσκο, είτε αποξηραμένο βότανο που γίνεται ρόφημα, σε μορφή κάψουλας, ταμπλέτας, αλοιφής, σιροπιού, βάμματος και εκχύλισμα, ενώ θεωρείται από τα ασφαλέστερα βότανα, αρκεί να λαμβάνεται σωστά και να μην συνδυάζεται με συμπληρώματα ή φάρμακα, χωρίς τη συμβουλή γιατρού. Σύμφωνα με έρευνες, δεν είναι τοξική, ενώ οι παρενέργειες που μπορεί να έχει σχετίζονται, ως επί το πλείστον, με ήπιες στομαχικές διαταραχές. Εξαιρούνται τα άτομα με αλλεργία στην αμβροσία ή σε φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των ηλίανθων.

Η εχινάκεια λαμβάνεται στο 90% των περιπτώσεων για να περιοριστούν τα συμπτώματα (φαρυγγίτιδα, βήχας, πυρετός) και η διάρκεια του κρυολογήματος. Πολλοί είναι, επίσης, αυτοί που τη λαμβάνουν προληπτικά στη διάρκεια του χειμώνα, αφού φαίνεται πως μπορεί να προλάβει την εκδήλωση του κρυολογήματος. H σωστή χρήση της φέρνει τα μέγιστα αποτελέσματα.