Έτσι κάνετε ζημιά στα πόδια σας χωρίς να το ξέρετε!

Έτσι κάνετε ζημιά στα πόδια σας χωρίς να το ξέρετε!

Από τη χρήση κακής ποιότητας παπουτσιών, μέχρι τα παραπανίσια κιλά είναι πολλοί οι τρόποι που κάνουμε ζημιά στα πόδια σας που είναι η βάση και τα θεμέλια του σώματός σας. Τα πόδια στηρίζουν όλο σας το βάρος, είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε για να περπατήσετε, τρέξετε και χορέψετε και η προσοχή που πρέπει να δίνετε για την καλή τους κατάσταση, δεν πρέπει να είναι λίγη. Οι περισσότεροι αντιλαμβάνεστε, τη σημασία γερών ποδιών, όταν τραυματιστείτε και δείτε τελικά πόσο…χρήσιμα σας ήταν εξαρχής τα πόδια!

Οσο πιο σύντομα αντιμετωπιστεί ένας μυϊκός –και μη- τραυματισμός στα πόδια τόσο το καλύτερο για την αποκατάσταση του, ενώ η αμέλεια να αποκαταστήσετε άμεσα, ακόμα και τον μικρότερο τραυματισμό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες και πιο σοβαρές από την αρχική, βλάβες. Ακολουθούν οι 6 τρόποι που προκαλούμε βλάβη στα πόδια σας και πως τελικά πρέπει να φέρεστε σε αυτά:

Ακολουθείτε τη μόδα
Οι εταιρείες αθλητικών ειδών στα πλαίσια του ασταμάτητου ανταγωνισμού, βγάζουν διαρκώς νέα μοντέλα παπουτσιών για τρέξιμο, δίνοντας θεωρητικά έμφαση στην ανατομία του ποδιού και κυρίως στο design του μοντέλου. Επειδή όμως, οι εταιρείες αθλητικών ειδών, δεν είναι ορθοπεδικές μονάδες νοσοκομείων, αλλά πρώτο ενδιαφέρον τους είναι το κέρδος, καλό είναι να μην επαναπαύεστε στο γεγονός ότι στη διαφήμιση, φορούσε το ίδιο παπούτσι και ο Γιουσέιν Μπολτ.

Έχετε, λοιπόν υπόψη σας, πως κάθε φορά που αλλάζετε είδος παπουτσιού θα πρέπει να αλλάζετε και τεχνική στο τρέξιμο. Με τα κανονικά παπούτσια προσγειώνεστε πάντα με τη φτέρνα σας. Με τα παπούτσια που μιμούνται το γυμνό πόδι, προσγειώνεστε πάντα με το κέντρο του ποδιού και όχι με τη φτέρνα, αν δεν επιθυμείτε σοβαρές βλάβες στα κόκαλα του ποδιού.

Παίρνετε βάρος
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, άτομα που πήραν κιλά, μετά από λίγο άρχισαν να αντιμετωπίζουν μυικά και άλλα προβλήματα στα πόδια τους, ενώ η πλειονότητα όσων παραπονούνται για πόνους σε πόδια και αστραγάλους, είναι ήδη παχύσαρκοι.

Ακόμα και 5 παραπανίσια κιλά, είναι αρκετά για να αρχίσουν τα προβλήματα στα πόδια, ενώ όσο περισσότερο ζυγίζετε τόσο περισσότερη ένταση αναγκάζεται να αντιμετωπίσει ο σκελετός, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες των ποδιών.

Δεν φοράτε κάλτσες
Όταν φοράτε αθλητικά παπούτσια χωρίς κάλτσες, ανεβάζετε τις πιθανότητες λοίμωξης και μυκητιάσεων στα πόδια. Οι μύκητες αναπαράγονται ιδανικά στο σκοτεινό και υγρό περιβάλλον του παπουτσιού, ενώ οι κάλτσες σας προστατεύουν από αυτή την υγρασία και τις επιπτώσεις της στα πόδια σας.

Επιλέγετε το στυλ από την άνεση
Μην τσιγκουνεύεστε τα χρήματα όταν πρόκειται για το παπούτσι που θα σας στηρίξει κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε όλες σας τις δραστηριότητες. Μην αγοράζετε αθλητικά παπούτσια από το διαδίκτυο στηριζόμενοι απλά στο σχέδιο και τα χρώματα. Αγοράστε παπούτσια από αθλητικό μαγαζί με έμπειρους πωλητές που θα σας δώσουν το κατάλληλο παπούτσι για το πόδι σας και τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Αποφύγετε έτσι τραυματισμούς, διαστρέμματα και προβλήματα στα γόνατα, που προκαλούνται από κακής εφαρμογής παπούτσια.

Επιλέγετε το λάθος νούμερο
Τα στενά παπούτσια που επανέρχονται συχνά στη μόδα, κάνουν το μεγαλύτερο κακό στα πόδια σας. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι οι κάλοι, είναι θέμα γενετικής, αλλά η αλήθεια είναι πως ο κύριος ένοχος είναι τα στενά παπούτσια.

Τα στενά παπούτσια ακόμα, μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα στην ανάπτυξη των νυχιών προς τα μέσα και τις αντίστοιχες φλεγμονές και πόνους. Μια καλή συμβουλή λοιπόν, είναι να αγοράζετε παπούτσια αργότερα μέσα στη μέρα, ώστε να έχετε καλύτερη εικόνα του πρησμένου ποδιού και να επιλέξετε ένα νούμερο που δεν θα σας στενεύει αργότερα. Προτιμάτε ακόμα μαλακά υλικά, όπως είναι το δέρμα, που θα πάρουν πιο εύκολα το σχήμα του ποδιού σας.

Φοράτε μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια
Εάν γυμνάζεστε συχνά ή περπατάτε καθημερινά, καλό είναι να μην φοράτε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια κάθε μέρα. Έχετε τουλάχιστον δυο για να εναλλάσσετε, καθώς μετά από τη χρήση, η σόλα του παπουτσιού συμπιέζεται και δεν παρέχει την απαιτούμενη στήριξη. Δίνετε στο παπούτσι την ευκαιρία να ανακτήσει την αρχική του διάσταση και να είναι ξανά σε κατάσταση να σας παράσχει τη σωστή στήριξη.

Εμπιστεύεστε τα πόδια σας, όταν αρχίζουν να ενοχλούνται από τα πολυκαιρισμένα παπούτσια και μην χρησιμοποιείτε σε καμία περίπτωση παπούτσια που έχουν σπάσει οι σόλες, καθώς σύντομα θα αναπτύξετε προβλήματα σε γόνατα και πέλματα.
Πηγή: runnfun.gr